A FIVE-DEGREE TWIST GENERATES A MODERN SUBURBAN VILLA


ROUNDTOP

STATUS
COMPLETED
COMPLETION DATE
2013
SIZE
3,000-5,000 SF
MARKET
EAST COAST

ROUNDTOP

The project started as a second story addition to a 1960’s ranch house set in the rolling hills of Bernardsville, NJ. As demolition progressed, however, the house was taken down to the foundation and re-built from the ground up, with reclaimed bricks from the original structure cladding the first story of the new house as a subtle nod to its history.

In preparing the survey of the project, it was discovered that the original house was built roughly five degrees out of parallel with the property setbacks, meaning that the a second floor could not be built directly on top of the first floor without special zoning variances. In reaction, a scheme was developed whereby the first floor would be rotated to engage the setback back line. The second floor thus pivots over the front entry, with the most eccentric extension occurring at the rear. The two different grids were rectified in the upstairs central wall through double walls and framed openings which set key windows to the first floor grid.

The original two bedrooms were preserved downstairs as music room and office/guest room. A former solarium was reworked as a formal living room, the a large formal dining hall was stretched across the rear facade, and the rest of the making living space was opened up as a large-scale kitchen and family room. Upstairs fearures two large ensuites and a private master suite. Custom cabinetry details -such as pocketing panels for the media center – complete the design.